برگرفته از سایت هلث هارتی
مترجم: رزیتا ملکی‌زاده


گلودرد میکروبی یا استرپتوکوکی نوعی عفونت مسری است که بوسیله باکتری ایجاد می‌شود. در این مقاله اطلاعاتی دقیق در خصوص دوره‌ی سرایت، علائم و روشهای درومانی این نوع گلودرد را در اختیارتان قرار می‌دهیم. وجود نقاط قرمز در پشت گلو یا قرمز شدگی گلو از علائم بارز گلودرد استرپتوکوکی به شمار می‌روند. علاوه بر این موارد، سایر علائم، اشکال در بلع، تهوع، تب، سردرد، معده درد (در برخی موارد)، خستگی و غیره را شامل می‌شود. گلودرد استرپتوکوکی و گلودرد معمولی عوارض مشابهی هستند که اغلب با یکدیگر اشتباه گرفته می‌شوند. گلودرد می‌تواند ناشی از ویروس، باکتری یا سایر انگل‌ها باشد. در حالی که گلودرد استرپتوکوکی یک عفونت باکتریایی است که بواسطه باکتری استرپتوکوک بروز می‌کند.
هنگامی که از سوزش و تحریک گلو رنج می‌‌برید ضروری است که به پزشک مراجعه کرده ببینید آیا دچار گلودرد استرپتوکوکی شده‌اید و یا تنها مبتلا به یک گلودرد ساده گشته‌اید. گلودرد استرپتوکوکی عفونت گلو و لوزه‌ ناشی از باکتریهای استرپتوکوک می‌باشد. گرچه این عفونت عموماً در کودکان و نوجوانان دیده می‌شود، اما افراد از هر گروه سنی می‌توانند به آن مبتلا شوند. این عارضه به طور معمول به مدت یک هفته به طول می‌انجامد. گلودرد استرپتوکوکی شدیدتر از گلودرد معمولی است.
گلودرد استرپتوکوکی تا چه اندازه مسری است؟
مستقیم می‌رویم سر اصل مطلب، گلودرد استرپتوکوکی بسیار مسری است به این معنی که می‌تواند به راحتی از فردی به فردی دیگر سرایت کند. تماس مستقیم با مایعات ترشح شده از بدن فرد مبتلا به گلودرد استرپتوکوکی می‌تواند به انتقال بیماری منجر شود. عطسه، سرفه، بوسه، و غیره می‌توانند به پخش شدن عفونت کمک کنند.
در ثانی، استفاده از وسایل شخصی مانند حوله، دستمال و غیره مشترک، یا دست دادن نیز می‌توانند موجب انتقال گلودرد استرپتوکوکی شوند. دوره‌ی کمون یا نهفتگی آن از فردی به فرد دیگر تفاوت می‌کند. به طور معمول 3 روز طول کشیده اما گاهی اوقات همچنین می‌تواند تا 5 روز به طول انجامد.
گلودرد استرپتوکوکی تا چه مدت قابل سرایت است؟
گلودرد استرپتوکوکی تا زمان مصرف آنتی بیوتیک قابلیت سرایت دارد. با مصرف آنتی بیوتیک، ظرف 24 ساعت عفونت قابلیت مسری بودن خود را از دست می‌دهد. در صورتی که فرد مبتلا به گلودرد استرپتوکوکی در تشخیص آن دچار اشتباه شده و بلافاصله درمان را شروع نکند، عفونت می‌تواند به مدت 2 تا 4 هفته قابلیت سرایت داشته باشد. بنابراین، می‌توان گفت که بدون مصرف داروهای آنتی بیوتیک، گلودرد استرپتوکوکی تا زمان باقی ماندن علائم مسری خواهد بود. عدم رسیدگی و درمان علائم می‌تواند منجر به بروز عوارض جدی دیگر شود. از اینرو، ضروری است که به پزشک مراجعه و اجازه دهید بیماری تشخیص و در اولین فرصت ممکن درمان شود.
علائم
وجود نقاط قرمز در پشت گلو یا قرمز شدگی گلو از علائم بارز گلودرد استرپتوکوکی به شمار می‌روند. علاوه بر این موارد، سایر علائم، اشکال در بلع، تهوع، تب، سردرد، معده درد (در برخی موارد)، خستگی و غیره را شامل می‌شود. از آنجا که این علائم شبیه به علائم گلودرد عادی است، بایستی بلافاصله به پزشک مراجعه کرده تا از علت اصلی آن اطلاع یابید.
درمان
توصیه می‌شود تنها پس از مشورت با پزشک، از هرگونه دارو یا قرصهای بدون نیاز به نسخه استفاده کنید. داروهای آنتی بیوتیک مدت زمان سرایت بیماری را کوتاه ساخته و همچنین عفونت را درمان می‌سازند. پزشکان در سطح جهان پنی سیلین را جهت درمان گلودرد استرپتوکوکی تجویز می‌کنند. اما چنانچه بیمار نسبت به پنی‌سیلین آلرژی داشته باشد، سایر داروهای آنتی بیوتیک مانند سفالکسین، آموکسی سیلین، اریترومایسین و غیره تجویز می‌شوند. گرچه داروهای آنتی بیوتیک در درمان این عارضه مفید هستند، اما گاهی اوقات فرد دچار عوارض جانبی همچون بثورات پوستی یا اسهال می‌شود. با این حال، این عوارض جدی نیستند. در موارد خفیف، درمانهای خانگی می‌تواند جهت تسکین از علائم گلودرد استرپتوکوکی مورد استفاده قرار گیرند.
 به منظور بهبودی سریع، استراحت ضروری است. هنگامی که از گلودرد استرپتوکوکی رنج می‌برید، لازم است که خواب زیادی داشته و از استراحت کافی جهت بهبودی سریعتر برخوردار باشید.
 مصرف چای گیاهی یا چای زنجبیل، چای عسل، سوپ مرغ، قرص مکیدنی سرفه، غرغره آب نمک و غیره می‌توانند به درمان علائم خفیفی مانند سوزش گلو و سرفه کمک کنند.
 کم شدن آب بدن اغلب به هنگام ابتلا به این بیماری مشاهده می‌شود. توصیه می‌شود به منظور رفع کم آبی بدن، مقدار کافی آب بنوشید.
گرچه درمانهای خانگی در کاهش علائم تا حد زیادی مؤثر هستند، اما لازم به ذکر است که به منظور درمان گلودرد استرپتوکوکی به طور کامل و جلوگیری از سرایت آن لازم است داروهای آنتی بیوتیک مصرف شود. ضروری است که تمام دوز مصرفی آنتی بیوتیک تجویز شده را به منظور بهبود سریع و کامل مصرف نمایید. متوقف ساختن دوره مصرف دارو در میانه کار می‌تواند اثرات منفی برجای گذارد.
پیشگیری
می‌توانید به منظور دور نگاه داشتن گلودرد استرپتوکوکی چند اقدام پیشگیرانه ساده را دنبال کنید.
 بایستی دستان خود را با صابون بشویید به ویژه در صورت تماس با افرادی که دچار سرفه هستند و یا مبتلا به سایر بیماریهای مسری می‌باشند.
 بایستی از استفاده از وسایل شخصی دیگران مانند لباس، حوله، مسواک و غیره خودداری کنید.
 همچنین توصیه می‌شود در صورت ابتلاء به گلودرد استرپتوکوکی، به منظور جلوگیری از سرایت این بیماری، دهان و بینی خود را به هنگام عطسه یا سرفه بپوشانید.
 مهمترین مسئله داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل جهت تقویت سیستم ایمنی بدن است.
با این سخن به بحث خود پایان می‌دهیم که به دلیل مسری بودن گلودرد استرپتوکوکی، در صورت مشاهده هر یکی از علائم فوق‌الذکر، بایستی بلافاصله به پزشک مراجعه و درمان مناسب را دریافت کنید. این کار همچنین به جلوگیری از پخش شدن بیماری کمک می‌کند. مراقب خود باشید!
سلب مسئولیت:‏‎ ‎اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبه‌ی آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین درمان مناسب و توصیه‌های پزشک ‏در نظر گرفته شود.‏